Стара Плиска – достойна среща с миналото

Плиска или позната още като Първата българска столица се намира на 28 км североизточно от град Шумен. За да стигнете до Националният историко-археологически резерват „Плиска“ трябва да пропътувате още 3 километра от града. За да не се объркате, следвайте табелите.

Щом стигнете, пред вас ще се открие просторен паркинг, а до него е входът за крепостта.

Усещането, което създават у нас масивните стени, зад които се крие чудото на  вековете, е странно. Сякаш се пренасяме в миналото, но всъщност се гледаме отстрани.

Преди да влезете в Стария град, трябва да си купите билети като те важат за посещение на музея, както и за Базиликата, която се намира на около 1,5 – 2 километра по асфалтов път. За предпочитане е да идете до там с кола, след като разгледате. Посещенията могат да се правят до 18:00 ч. лятно време. Цената на билетите е около 5 лева на човек (възрастни), но определено си струва.

първата българска столица

Зад голямата порта на Стария град Плиска…

Влизайки зад огромните стени на Плиска, сякаш се пренасяме в друго време. Спокойно и тихо, само птичките пеят някъде там, в далечината. Прекосяваме двора с пъстри цветя и дръвчета и стигаме до музея. Приберете камерите и телефоните, забранени са, а глобата е доста солена, ако ви хванат.

музея Плиска

Спокойно се насладете на предмети от бита и живота на нашите предци. В залата ще откриете с какво са приготвяли ежедневния си тоалет хората от онези времена, какво са хапвали, оръжията, които са използвали. Към всеки експонат, поставен в стъклена витрина, има описания и картини, които са изключително интересни. За финал, ще видите каменния надпис от времето на Омуртаг в цялата си прелест (известен още като Чаталарски надпис).

артефакти Плиска

Китната градинка пред сградата на музея е прекрасно място за почивка и отдих. Оттам се продължава към жилищните помещения на царския дворец и руините. Преди това може да видите автентична юрта. Надниквайки вътре, ще се пренесете по времето на Аспарух и ще си представите как войските му са обитавали тези помещения, докато са били на вечен път.

Царският дворец в Плиска

Останките от царския дворец са доста впечатляващи. Навсякъде има табели, с чиято помощ е по-лесно да си представим къде какво се е намирало. Тази виртуална разходка в миналото ни научи на едно: хората са живеели в малки стаи, но на голяма площ.

Огромният дворец от дялан камък бил издигнат в края на 8 или в началото на 9-ти век. Учените го наричат Крумов дворец. Внушителен и огромен, с площ от близо 300 декара, в него не липсвали тайни проходи, които извеждали към укрепления.

останки Плиска
През 811 г. император Никифор I Геник опожарил почти всичко. Възстановката придала нов облик на Плиска. Каменни крепостни стени маркирали Вътрешния град, в чийто център се намирала Тронната зала с внушителни размери, а до нея бил дворцовия комплекс. В него се намирала жилищата за семейства на владетеля,баня, стопански постройки и езическо светилище.
След приемането на християнската религия княз Борис построил малка църква, а във външния град издигнал катедрала.
Плиска Двореца

Голямата Базилика в Плиска

Голямата базилика в град Плиска е дворцов комплекс, който съдържа базилика, архиепископски дворец и манастир. Всичко това се намира в близост до историческия резерват „Плиска“.

Голямата Базилика

Смята се, че около 875 г. Базиликата е била завършена и се е превърна в една от най-големите базилики в средновековна Югоизточна Европа. Комплексът е важно доказателство за ранната българска култура и  средищен център на духовен и религиозен живот в столицата.

Изграждането на Базиликата буди много спорове сред учените. Тя е изградена върху т. нар. кръстовиден мавзолей. На същото място се намира и сакралния олтар. Според някои учени, това са останки от непознат тип езически храм при българите.

Плиска Базиликата

Днес от Базиликата виждамe само части, но това не пречи да оценим достолепието и красотата ѝ. Надяваме се тя да бъде възстановена напълно, за да може да съхрани и предаде на идните поколения величието и красотата на един храм, устоял на вражеските нашествия толкова много пъти.

Дворът на кирилицата

На около 5 минути пеша от стария град и Базиликата се намира комплекс „Стара Плиска“, който представлява хотелска част/странноприемница, боилски бани и двора на кирилицата. Мястото е съвременно, но е съхранило духа на отминалото.

Боилските бани предлагат различни видове сауна, джакузи, топъл басейн и какви ли още не удоволствия за

В двора на кирилицата ще срещнете всяка буква от нашата азбука, изкусно изобразена. Всяка буква носи послание и има свои образ. Например, буквата „М“ е изобразена като преклонение пред Богородица (Мария) – в горната част на фигурата виждаме лицето на Божията Майка.

Плиска дворът на кирилицата

Ако желаете да посетите това място, е необходимо да заплатите допълнително такса от 15 лева.

Препоръка: най-доброто време за посещение на Плиска е през пролетта. Тогава всичко е зелено и цъфнало и създава приятна атмосфера. Летните жеги пречат за приятна разходка под палещото слънце и каменните останки от двореца.

Забележителностите, съхранени в Плиска, може и да не са от мащаба на тези в Рим и други европейски градове, но заслужават уважение. Те са ценни за нас, защото ни напомнят колко важно нещо е паметта. Историята, писана векове наред, може да бъде изличена с един замах. Наш дълг е да я пазим, да съхраним духа ѝ и да го предадем на следващите…

Стара Плиска – достойна среща с миналото
5 / 5 от 1 гласа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *