Падуа – полезна информация и забележителности

Падуа (Padova) е голям град (население 210 000 души) в района Венето в Североизточна Италия. Дом е на древен университет, а в части от центъра на града може да се усети присъствието на студентите: много млади хора, които почиват под сенчестите дървета или се срещат преди лекциите. Сред непокътнатите исторически забележителности в града се развива успешно съвременен бизнес. Посетителите никога не скучаят. В покрайнините има някои проблемни жилищни райони, но това не оказва влияние върху преживяванията  на туристите. Най-близкият еквивалент на Падуа във Великобритания вероятно би могъл да бъде Оксфорд.

Посещение на Падуа

Най-голямата туристическа атракция в Падуа е Параклисът Скровени (Cappella degli Scrovegni), с безценните си фрески от Джиото.

Cappella degli Scrovegni - Падуа

Въпреки многото други интересни забележителности на града, това е единственото място в Падуа, където се събират толкова много туристи. Базиликата „Свети Антоний“ от Падуа (известна още като „Светeцът“) също е обект на някои туристически / поклоннически кръгове, но в останалата част на града е по-вероятно да срещнете студенти и интелигентни бизнесмени, а не толкова много туристи.

Освен тези две забележителности в Падуа има още много интересни обекти. Центърът на града е привлекателно място за опознаване, с много исторически улици, на  които да се възхищавате. Градът винаги е бил богат и има хубава архитектура, датираща от различни епохи. Фреските на Джиото не са единствените в града и любителите на изкуството имат възможност да се възхищават на всички църкви, както и на  художествената галерия на града. Дори след като посетителят се наслади на прекрасните паркове и градини в Падуа и се разходи по приятните аркадни улици, все още има много какво да се види в района около града: вили, които да се разгледат, възможно е да се организират екскурзии с лодка, да се посетят минерални извори.

Запаленият пътешественик наистина се нуждае от повече от един ден в Падуа. Много от забележителностите на града имат ограничено работно време, а дългите италиански обедни почивки са основателна причина да планирате внимателно графика си, за да се може да видите възможно най-много. Ако Падуа Ви привлича, препоръчваме да останете няколко дни и да си отделите достатъчно  време да се разхождате наоколо, да посетите местните вили и да пътувате с лодка. Ако наистина искате само да видите най-важните неща, можете да получите представа за града и в рамките на едно по-кратко посещение.

Предварителен план за разглеждане

Най-важният съвет е да се резервира предварително тур за параклиса Скровени (който е съчетан с Градските музеи). Бройката туристи обикновено е запълнена и за да не се разочаровате трябва да направите резервацията си най-малко един – два дни по-рано. Резервацията онлайн е най-лесният начин, препоръчваме.

Когато правите резервация за фреските, помислете за закупуването на Падова Карта (sic), която струва 14 евро и включва допускане до параклиса и до повечето други централни туристически атракции. Можете да я използвате в продължение на 48 часа, а също така предлага безплатно пътуване с местни автобуси и отстъпки за допълнителни атракции. Тя може да бъде закупена в музеите и местните туристически офиси, или онлайн, когато правите резервация за параклиса Скровени, в който случай ще вземете картата си от библиотеката на Градските музеи. Също така ще трябва да заплатите таксата за резервация на параклиса, която е 1 евро.

Пристигане

Ако пътувате с влак, ще пристигнете точно на север от центъра на града. При напускането на железопътната гара, внимавайте да не се объркате. Това, което изглежда като пешеходна зона, също е такси лента. Всъщност пешеходците трябва да бъдат особено бдителни в центъра на града, тъй като и велосипедистите представляват реална опасност.

Посетете туристическия информационен офис до гарата, ако искате да вземете карта или брошури. Извън офиса има автобусни спирки, където можете да хванете автобус за центъра – купете си билет преди качване, освен ако вече нямате Падова Карта. До центъра на града разстоянието не е голямо. Параклисът Скровени и Градските музеи са между жп гарата и центъра. За да отидете там, поемете по главната улица срещу гарата и продължете направо. Точно след парка, ще стигнете до Градските музеи. Входът е откъм страничната улица. Наред с това ще видите римската арена на Падуа, която представлява обрасли със зеленина руини.

Храна и напитки

Ако сте заети с разглеждане на забележителности и просто искате да си направите бърз пикник, ще намерите много продукти на пазара около Палацо де ла Раджионе. Наблизо има супермаркет Pam. Приятните места за правене на пикници включват обществените градини край Корсо дел Пополо и голямата площадка в Прато де ла Вайе.

palazzo della ragione padova

Около пазарите има много барове, където ще можете да си купите някои леки закуски, както и ресторанти за по-обилно хранене. Ние обичаме да се храним евтино в ресторант Брек, който е на самообслужване. Това е верига, предлагаща евтини и надеждни ястия, като има и пакети с паста, десерт и напитки за € 5. Има клон точно в центъра, между Пиаца Кавур Ривиера Понти  Романи, както  и още един, който е по-близо до жп гарата.

За един следобед няма да се налага да ходите далеч, за да намерите освежаващ сладолед или плодови напитки. Гром он Виа Рома е нова италианска компания, която произвежда висококачествен сладолед, обичан от почти всички.

Туристически информационни бюра

Туристическите информационни офиси винаги са добра отправна точка, а АПТ в Падуа (туристическа информационна табела) съдържа някои полезни карти и брошури, като такива има и към  „Падова Карта“. Има един туристически офис непосредствено до гарата, отдясно, когато излизате от сградата. Друг се крие зад Кафе Педроки. Ако се отправите към параклиса Скровени, за да вземете предварително резервираната си Падова Карта, със сигурност  е добре да отидете и в туристическата служба – има информационна брошура която придружава Падова Картата. Там може да откриете подробности за безплатните входове / отстъпки и работното време на някои обекти.

Пътуване в Падуа

Най-удобните летища за евтини полети към Обединеното кралство са Венеция Марко Поло (Easyjet, BA) и Венеция Тревизо (Ryanair). До Падуа може да се стигне и с влак от Бреша, друга дестинация на Ryanair (наричана още Верона Бреша). От гарата Тревизо Централ пътуването до Падуа с влак е около час. (с прекачване в Местре). Летище Тревизо – Венеция, автобус ATVO спира до гара Местре. Ако пристигате на летище Марко Поло във Венеция, можете да вземете автобус до Местре и след това да вземете влака до Падуа. Има директна автобусна линия, управлявана от SITA от летище „Марко Поло“ до автогарата в Падуа – пътуването отнема около час и десет минути, а честотата на автобусите варира от половин час до час през деня. Не забравяйте, че дестинацията ще бъде посочена като Padova, а не Padua.
Падуа разполага с ефективна местна транспортна мрежа с няколко автобусни линии, свързващи основните атракции и железопътната гара. Това помага, ако вече сте си направили план на улиците, тъй като информационните табла за автобусите обикновено съдържат съкращения на имената на улиците като дестинации. Ако имате съмнения, попитайте шофьора или някой местен.

Какво може да правите около Падуа?

Венеция е само на 20-40 минути от Падуа с влак, в зависимост от това какъв тип ще изберете. Това прави града лесна дестинация. Тревизо е друга приятна дестинация във Венето, а Виченца е достижима само след кратко пътуване с влак или автобус.

Природата  около  Падуа, има какво да предложи, без да пътувате надалеч. Има изобилие от живописни селца и вили – туристическият информационен офис може да Ви предостави информационни и автобусни разписания, за да планирате екскурзиите си. Скъп, но удобен начин да посетите някои от вилите по протежение на Брента е да организирате разходка с лодка. Няколко различни компании правят такива екскурзии. Целодневният пакет включва пътуване от Падуа до Венеция, като се спира за посещение на три вили  по маршрута. СПА зоната около Абано Терме, отдалечена на няколко километра, предлага чудесна почивка след натоварените градски забележителности.

Туристически атракции, забележителности и музеи в Падуа

Планиране на разходката в Падуа

Ето по-интересното от Падуа, обобщено във Видео

 

Cappella degli Scrovegni, Падуа

Преди да посетите Падуа (Padova), трябва да обмислите резервирането на екскурзия до  параклиса Скровени. Струва си да си купите Карта Падуа за 48 часа, през които ще можете да посетите параклиса; това ще ви спести пари, ако планирате да посетите и други туристически атракции.

Cappella degli Scrovegni

Фрески на Джото в параклиса „Скровени“

Много посетители идват в Падуа и не разглеждат нищо друго. Екстериорът на този параклис, който стои сам, откакто свързващият дворец е бил разрушен, изглежда незабележим. Но вътре са едни от най-известните и важни картини в Европа, фреските на Джиото за историите на Мария и Исус.

Фрески на ДжотоКогато Енрико Скровени възложил строежа на частен параклис в началото на XIV век, той не спестил никакви разходи. Сградата е нарисувана от Джиото и освен това в нея има статуи на Джовани Писано. Това са двама от най-важните художници на времето. Стенописите на Джиото покриват стените на църквата, щателно реставрирани и блестящи с цвят, и представляват ориентир на европейското изкуство.
Посещенията в параклиса Скровени (Cappella degli Scrovegni) са предварително организирани. Трябва да вземете предварително резервирания билет най-малко един час преди Вашето посещение. След това трябва да пристигнете няколко минути по-рано в параклиса, след като сте оставили чантата си в свободната гардеробна в главната музейна сграда. За 15 минути можете да се насладите на аудиовизуална презентация – това е и зона за аклиматизация, която предпазва фреските. След това Вие и останалите 25 членове на Вашата група влизате параклиса, където за около 15 минути може да разгледате картините.
Бихме ви посъветвали да прочетете малко  преди да направите посещението. Няма да имате достатъчно време да погледнете стенописите и това ще ви даде представа за разказваните истории. Не забравяйте да погледнете статуите на олтара от Джовани Писано – сравнете течащите роби на неговата Мадона с картината на Джиото на Мария в сватбения си ден.

Градските музеи (Musei Civici)

Градските музеи са част от същия комплекс, от който е и параклисът Скровени. За да посетите музеите, ще трябва да минете през персонала, който ще настоява да провери времето, в което сте резервирали на параклиса, въпреки че вече се намирате само на двадесет метра от сградите. Ще трябва да настоявате, да видите и останалите музеи. В даден момент ще установите, че около Вас няма много други хора, докато изследвате обширните археологически и художествени атракции на града. Археологическият музей съдържа асортимент от местни археологически находки, съчетани с елементи от частни колекции. Има римски статуи и погребални звезди, вази от южна Италия, етруски гробни изделия от Черветери в Лацио и малка египетска колекция.

Пинакотеката (художествена галерия) на горния етаж е огромна и за нея важи най-вече условието, че всички картини трябва да бъдат изложени заедно. Тук има просто твърде много за хора, които не са специалисти в областта. Въпреки това някои от произведенията са първокласни и не бива да се пропускат. Сред тях е изящният кръст, нарисуван от Джиото. Въпреки многото хора, които чакат да влязат в параклиса или да излязат от него само защото има неща, които „трябва да се видят“ малко са туристите, които искат наистина да го направят. Точно както във Флоренция има тълпи от хора, които реално искат да видят само Давид. Когато ходих там през пролетта, параклисът беше напълно зает, но пък в галерията в съседство бях съвсем сам и се възхищавах на кръста на Джиото, други хубави картини на художници като Титиан, Тинторето, Веронесе и Тиеполо.

Преди да напуснете района на Градските музеи, посетете съседната църква, ако не е затворена за обяд. Оригиналът Chiesa degli Eremitani е бил почти унищожен при бомбения атентат от Втората световна война, но някои от неговите фини фрески от Mantegna са старателно възстановени и могат да се видят в реконструираната църква.

Палацо де ла Раджионе

Разположена между пазарите на Пиаца дел Ербе и Пиаца дела Фрута е голямата средновековна зала на Палацо де ла Раджионе. Първоначално сградата e представлявала съдилище в Падуа. Състои се от една голяма зала – известна като ил Салоне – с лоджия от всяка страна. Историческите пазари се простират под сградата – добро място за закупуване на закуска или продукти за пикник. Салоне има таван (по-късно разрушен от огън), покрит със звезди, нарисувани от Джиото в неговата работилница. Влизайки през външно стълбище и лоджия, ще се озовете във високото тъмно пространство. След като очите ви са свикнали с мрака, на стените може да видите фантастични фрески. В единия край на стаята е има огромен дървен кон, образуван от конната статуя на Донатело извън Ил Санто. На другия край е каменният блок, „Камъкът на срама“ от тринадесети век, където длъжниците в несъстоятелност са били принуждавани да стоят по бельо и да заявяват, че са се отказали от собствеността си, преди да бъдат изгонени от Падуа. Ако отново бъдат хванати тук, те трябва да преминат през същия процес като върху главите им бъдат изляти три кофи вода. Достъпът до сградата е безплатен с Карта Падуа; Работното време е от 9 до 18 часа (ноември-януари) или до 19:00 (през останалата част от годината). Затворено е в понеделник.

Катедралата и баптистерията

Катедралата в Падуа

Катедралата в Падуа (Cattedrale или Duomo) е посветена на Санта Мария Асунта и стои върху средновековни основи. Настоящата сграда е проектирана през XVI век. Още  по-вълнуваща е баптисерията в следващата врата(Баттестеро). Тя датира от дванадесети век, а интериорът  е изцяло покрит с цветен цикъл на фреска, датиращ от XIV век, от флорентинския Giusto del Menabuoi. Куполът е илюстриран с изображения на небето, докато стените съдържат библейски истории, включително някои прекрасни пасторални сцени (и камили) от приказката за Яков. Ако искате да изучите картините в детайли, донесете бинокъл или огледало, за да запазите мускулите на врата си. Входът е безплатен с Падова Карта, а сградата е отворена от 10 до 6 часа след обяд, освен през празничните дни.

Кафе Педроки

Едно от най-известните кафенета в Италия, Педроки е голямо и скъпо място където можете да се отбиете за питие. Кафенето е открито през 1831 г. и става институция в Падуа. Грандиозният първи етаж, пиано нобиле, е проектиран в богат стил за партита и балове, като стаите отразяват различни модни стилове и теми. Има египетска стая, ренесансова стая, римска стая и т.н. Пиано нобилето е отворено за обществеността (безплатно с Карта Падуа),като може да минете през входа от дясната страна на фасадата.

Кафе Педрочи

Първата част от маршрута ще Ви отведе до великолепните стаи. Представям си, когато е било отворено за първи път (боята е била все още мокра), а местното висше общество се е възхищавало на стаите за първи път. Вероятно тези хора са се  чудели на фалшивия порфир в египетската стая и са се възхищавали на летящите девици по стените на коридора, посветени на Росини, или може би са били  малко развеселени от всичко това. Следва един малък музей на Рисорджименто.  Дисплеите са на италиански език и ако не сте прекалено заинтересовани от тази ера на италианската история, може да искате да преминете по-бързичко през тази секция. Работното време е 9: 30-12: 30 и 15:30-18:00, като  в понеделник е затворено.

Корнаро Одеон и Лоджия

Корнаро Одеон и Лоджия  (Odeo e Loggia Cornaro) са две от най-красивите сгради в Падуа; Абсолютно красиви примери на ренесансова архитектура. Двете сгради са построени в началото на шестнадесети век от архитекта Джовани Мария Фалконето за неговия венециански покровител Алвис Корнаро и са били използвани за елегантни развлечения: аристократите са посещавали популярни пиеси в Лоджията, а Одеон, боядисан с ренесансови гротески за музикални концерти. Те са били възстановени наскоро. Влизането вътре е на интервали, а служителите ще ви позволят да им задавате въпроси. Входът е включен в картата на Падова. Работното време е от вторник до неделя от 10:00 ч. До 16:00 ч., А в събота  следобед в продължение на три часа, вариращи според сезона. Ако пропуснете работното време, ще можете да видите сградите чрез шлюз, ако външният вход на двора е отворен.

Ил Санто – базиликата на Сан Антонио

Тази велика църква е важна дестинация още от тринадесети век. Посветена на Свети Антоний от Падуа, тя е известна просто като Ил Санто, Светецът. Гробницата на светеца е в Капела ди Сан Антонио, като има барелефи, изобразяващи неговите чудеса. Те са дело на скулптори като Антонио, Тулио Ломбардо и Якопо Сансовино. Пред базиликата се намира известната конна статуя на Донатело. Още от майсторството на художника може да се види в църквата около високия олтар. Заслужава си да посетите уебсайта на базиликата (виж връзката отдясно), където има разказ за отварянето на ковчега на светеца през 1981 г. и описание на реликвите на църквата, включително и на езика му. Базиликата е отворена от  6:20 сутринта и затваря в 7 привечер.

Орто Ботанико (Ботаническа градина)

Ботаническата градина на университета в Падуа е най-старата по рода си в Европа. Тя е създадена през 1545 г. като в нея е имало колекция от лечебни растения. Нейният обхват по-късно се разширява и сега е прекрасно място, изпълнено с редки и интересни растения, поддържано от фаланга на оживени градинари. През вековете градината вдъхновява създаването на подобни колекции в цяла Европа и в момента е под закрилата на Юнеско като световно наследство. Малкият посетителски център край градината има някои интересни информационни табла на английски, както и снимки на градината през различни сезони.

Отворена е от април до октомври от 9:00 ч. и 15:00 ч. Ноември-март 9 ч. Входът е свободен с Падова Карта.

Прато де ла Вайе

На съвсем кратко разстояние от ботаническата градина, този площад (или овал) често се смята за най-големия  в Италия. Централният парк, заобиколен от път, е зелен парк на остров. Живописният канал го заобикаля като ров, прекосяван от четири моста и охраняван от прекрасни статуи. Това е много привлекателно място, с което градът се гордее и не трябва да го пропускате, когато сте в Падуа. Автобусна спирка до площада предлага възможност да се върнете в центъра или жп гарата, ако вече се чувствате изморени.

Още за гледане

В статията едва се докоснахме до интересните църкви в Падуа. Други места за посещение включват Ораторио  ди Сан  Микеле, ораторско учреждение, първоначално основано през шести или седми век, сега украсено със стенописи, нарисувани от Джакопо да  Верона през 1379 година. Разходка из центъра на града ще ви позволи да видите някои чудесни архитектури, като  „Палацо дел Капитанио„, друга творба на Фалконето, която включва огромна часовникова кула над арка. Древният университет в Падуа има своето главно седалище в Палацо Бо (екскурзии с екскурзовод), с архитектура от 16 до 20 в.

Ако отивате на екскурзия до Венеция, непременно се отбийте до Падуа. Намира се в непосредствена близост. Градът е тих и спокоен, но има какво да ви предложи.

5/5 - (4 votes)

Вашият коментар

Този сайт използва "бисквитки" за да работи правилно и за да бъде потребителското изживяване по-пълноценно. повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close