Живата вода в село Боснек – неизчерпаем източник на вдъхновение

Живописна разходка до село Боснек ще ви разкрие чудодейната сила на водата

Топлото време приканва към приятни преживявания на открито. Ако сте в София и искате да отиде сред природата, но нито Витоша ви привлича, нито Панчарево, то вашето място е село Боснек и впечатляващата чешма с така наречената „жива вода“. Освен известната чешма, там може да посетите и едноименната пещерата, в която се смята, че е живял светецът Иван Рилски.

Как да стигнем до село Бонек?

Село Боснек се намира на около 40-50 километра от София по посока Перник. Пътуването ще ви отнеме не повече от час. След като отбиете към табелката, сочеща към селото, ще пътувате около 5 километра по тесен асфалтов път, на който е трудно да се разминат две коли. Търпение, това, което следва, си заслужава вниманието и мъките при пътуването.

Вече сте в центъра на селото. Още с влизането, карайте само направо. Гледайте в ляво, докато откриете тухлена къща с червен надпис, гласящ улица „Жива вода“. Свийте в ляво по нея и продължавате, докато стигнете края на асфалтовия път. От черния път пред вас започва екопътеката към „Живата вода“ на Боснек. Оставете колата и продължете пеша. Навсякъде има табелки, на които пише какво разстояние остава до забележителността, също има и информация за растителните видове, за животинския свят и за карстовите специфики на района. Толкова е красиво! 

указателни табелки

Съвет: идете през топлите месеци – тогава всичко е толкова зелено и ароматно, че свят ще ви се завие… от удоволствие!

За около 1 – 1,5 ч. ще стигнете до чешмата. Малко трудно е предвижването, тъй като теренът е малко неравен. Вървите само направо през горичката и се любувате на красотата около вас. Отстрани дори има конна алея, за любителите на тези спортове.

Боснек е спокойно място, където може да починете от градски шум, да се надишате с чист въздух, да се доближите до природата и да откриете частица от себе си, позабравена и дълбоко скрита от градския стрес. Неслучайно табелата на влизане в града гласи: „Боснек – белият дроб на Перник“. 

спокойствие в Боснек

Поседнете на някоя полянка (вземете си предварително одеялце), заслушайте се в песента на птиците, в шума на водата, която нежно тече, в кълвача, в щуреца. Като в приказка от позабравеното ни детство. Затворете очи и вдишайте. Сега издишайте всичко лошо. Ето така се живее 100 години. На чист въздух и без тревоги. След кратка почивка и оценка на истински важното в живота, продължаваме към чешмата и живата вода.

местността Живата вода Боснек

Природата е живописна и позволява да правите колкото си снимки искате. А те никога не са достатъчни. Защото не можем да хванем безкрайната красота и спокойствие  на това място.

време за отдих

Чешмата „Живата вода“ в село Боснек – извор на митология и магия

Някои я наричат местността „Живата вода“ и змейският извор, тъй като чешмата има форма на глава на змей. Водата излиза на тласъци, силата ѝ е променлива, а легенда гласи, че ако се доближи грешник, то водата на мига ще спре. Точно до извора има места за отдих (както и по целия път) – дървени масички и столчета с красива гледка пред вас. Освен тях, има и дървен заслон, където може да запалите огън, да си направите скара и да се насладите на красотата, която ви обгръща.

живата вода Боснек

През пролетта водата е малко мътна. Ако искате да я опитате, да проверите дали наистина е лечебна, както се смята, може да се разходите още малко по-нагоре от змейския извод, и да стигнете до мястото, откъдето извира. Там се намират три чучура и водата е ледено студена.

жива вода

Продължавайки нагоре, на няма и 200 метра, ще стигнете до пещерата, известна като „Живата вода“.

Ниска и тясна, не трябва да ви плаши. Вътре е доста тъмно и хладно, но ако имате фенерче, ще ви свърши работа. Внимавайте къде стъпвате, тъй като е пълно с дупки – все пак е пещера, а и с уникални карстови образувания.

Наведете се, никой не обича да си удря главата. Точно в средата на пещерата е поставен камък с икона на Богородица. Смята се, че именно на това място е живял Свети Иван Рилски. Навътре има тесен и нисък коридор, който води до незнайно място. Не се препоръчват разходки навътре, тъй като е много тясно, тъмно и студено. В самото дъно на пещерата се намира залата, от която изтича живата вода, която после отива към извора, чешмата и т.н.

местността Живата вода

Друга известна пещера в района на Боснек е „Духлата“. Тя е популярна с това, че в нея се срещат над 6 вида прилети, различни пещерни животни. Освен това, „Духлата“ е най-дългата и най-дълбоката пещера в България. Наименованието ѝ идва от непрестанния вятър в предверието, който издава странни звуци почти целогодишно. До нея може да се стигне на влизане в селото, отляво има табела, която отвежда до пещерата. Облечете се добре, тъй като е доста хладно.

живописна природа

Връщането е по същия маршрут, като става по-бързо, тъй като е на надолнище. Насладете се на красотата на природата, на спокойствието, на чистия въздух. Всичко това е част от село Боснек – мястото, което е благословено с красиви гори, жива вода и митове за разказване!

Живата вода в село Боснек – неизчерпаем източник на вдъхновение
5 / 5 от 1 гласа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *