Топ 10 задължителни забележителности в Берлин, които да посетите

Берлин е очарователен град с неочаквано романтични местенца, където да се скриете от шума и хората, преживявайки свои собствен миг на удовлетворение от сблъсъка с различната култура, език и местни странности. Често, преди да се отправим на голямо пътуване, проверяваме щателно най-посещаваните места. Същото важи и в този случай – най-популярните 10 забележителности в Берлин, които не трябва да пропускате. Те са комбинация от културни, архитектурни, съвременни и природни забележителности, които ще създадат невероятни спомени и очарователна атмосфера по време на вашето пътуване и опознаване на един по свой начин красив град – Берлин.

Непознатият Берлин – информация, забележителности в Берлин и други…

Берлин – познат още като столица на Германия, е сред най-посещаваните градове, дом на много българи и чуждестранни етноси. Но той има и друга страна, за която много от нас не подозират. Берлин е пъстър калейдоскоп от красиви места, които ни карат да забравим откъде сме и накъде сме тръгнали, оставяйки ни да помечтаем за настоящия момент, защото само той има значение.

Кога е най-удачно да посетим Берлин? През пролетта и лятото е най-доброто време за разходки из Берлин. Противно на очакванията ни, там не е толкова хладно и дъждовно, както го описват повечето гидове. А и в това време от годината можете да си намерите евтини самолетни билети, а така ще спестите от пътуването, за да вложите парите си за преживявания на германска земя.

Важно уточнение е, че градският транспорт в града е изключително добър – връзките между метро-влак, автобус цепят секундата и гарантират добро преживяване за парите, които давате. Съветваме ви да си вземете карта за цялата градска мрежа за дадената зона, която ще обитавате, за да ви излезе по-евтино. Ако пътувате до Берлин със самолет, на изхода от летището (без значение кое ползвате) има гише, където може да си закупите карта и да я ползвате веднага. От летище „Шьонефелд“ до центъра на града се пътува с влак, а оттам вече може да се прикачите на каквото искате. Да, няма как да не им го признаем – германците знаят какво е добре уреден транспорт. Ние в София можем да мечтаем само.

Топ 10 забележителности в Берлин, които задължително да посетите

Както вече казахме, в Берлин има всичко – от забавления до културни мероприятия, разходки с лодки, барове, концерти – всичко. За щастие, доста от хората говорят английски и ще ви упътят, ако се наложи. Но за всеки случай се подгответе с карта на града. За да не губите време. Безплатни карти с линиите на метрото, градския транспорт и забележителностите има на летището, както и на някои гари – огледайте се или попитайте.

1. Алекс и Телевизионната кула

Може би най-познатото място от всички забележителности в Берлин е Телевизионната кула. Тя присъства по всички сувенири, картички, дори заведения. Няма как да я подминете, а и обикновена е първа спирка за пешеходни обиколки в центъра на Берлин. Как да стигнете до нея?

телевизионната кула в Берлин

Откъдето и да пътувате, най-добре вземете метрото и слезте на станция „Александърплац“. Оттам като излезете, ще видите и пъстрия площад с множеството разпръснати сергии с какви ли не боклуци до ароматните вурстове, сладоледи и тестени изделия. Ако не сте фен на подобни преживявания, включващи и силна музика, подминете пазара на Алекс и продължете към парка на Телевизионната кула. Там има сянка и пейки, където срещу шадравана може да отдъхнете.

парка около тв кулата в Берлин

Телевизионната кула може да бъде посетена срещу скромната сума от 15-20 евро. На върха ѝ се намира заведение, за което отделно се заплаща консумация. Вероятно гледката си струва, но почти винаги има опашка от туристи и трябва да се чака, тъй като има ограничение в броя хора, които могат да се придвижат нагоре.

Малко след Телевизионната кула се намира Червеното кметство и фонтана на Нептун – красиви архитектурни забележителности, пред които задължително трябва да си направите снимка, ако не са в ремонт. Обикновено, лятото е такъв период, в който всичко се ремонтира. Въпреки това, препоръчваме ви да продължите към Nikolajviertel, нескромно наричан Старият Берлин или „началото на Берлин“.

фонтанът Нептун в Берлин

2. Nikolajviertel – очарователно място, показващо Берлинския чар в най-чист вид

Това очарователно местенце е същинска перла в морето от модерни сгради на урбанизираната столица. Тук сякаш времето е спряло, запазило е духа и ценностите на миналото, припомняйки ни, че е важно да знаем откъде сме тръгнали. Този район е пешеходна зона, с кокетни малки заведения с масички и табелки на павираните улички, с красиви занаятчийски магазинчета, вкусни ресторанти, църква на името на Св. Николай и много други очарователни неща. Ако искате да разберете повече за района, може да посетите официалния му сайт тук.

красивият площад

3. Берлинската катедрала и островът на музеите – топ забележителности в Берлин

Стъпка три от приключението с име „ Топ 10 Забележителности в Берлин“ включва разходка до Берлинската катедрала (Berliner Dom) и посещение на музеите. Берлинската катедрала е най-голямата в града и е средище на християнските събития в страната. Катедрала е красива и внушителна и е отправна точка за посещение на музеите. Известен факт е, че в Берлин има повече музеи, отколкото дъждовни дни, затова си струва да посетим поне 1-2 от тях.

Берлинската катедрала

За информация – непълнолетните не плащат такса за вход в музея, а за възрастните имат възможност да си вземат карта за няколко музея, като по този начин излиза доста изгодно. Имайте предвид обаче, че музея „Пергамон“ е огромен и отнема доста време, за да бъдат разгледани всичките му зали, но си струва, защото само там може да видите автентичната Порта на Ищар от Вавилон.

Музеите на Берлин

Съвсем наблизо в островния комплекс от музеи се намират Altes Museum, Neues Museum, музеят Bode, както и Alte Nationalgalerie – националната галерия, съхраняваща творения на изкуството от XIX в.

Ако желаете да разгледате района не толкова обстойно, може да го направите с романтична разходка по река Шпрее. Цената е около 15-25 евро в зависимост от обиколката. Достатъчно е да се завъртите около кея и ще видите поне 2 лодки, които ви приканват да се повозите.

разходка по реката

4. „Под липите“ на Бранденбургската врата, Райхстага и Тиргартен парк

Сигурно сте чували за най-известната и романтична берлинска улица – Unter den Linden – в превод: „под липите“ (бел. ред.). Внимавайте да не ви се завие свят, защото тук е пълно със забележителности – красиви сгради, романтични кафенета, полъх от миналото и много, ама много туристи. По пътя към Бранденбургската врата ще видите внушителната сграда на университета „Хумболт“, различни статуи, консулства, магазинчета за сувенири и какво ли не. Но всичко това някак се губи на фона на символа на града, а именно Бранденбургската врата. Да, тя те връща назад във времето. Огромна, внушителна, Портата към света те кара да се запиташ за стойността на миналото, да направиш паралел с Атинския акропол и да се опиташ да възстановиш миналото, макар да не си бил негов свидетел. Площад „Паризер“, на който се намира Портата, винаги е пълен с туристи, но въпреки това е приятно място за размисъл и снимки.

Бранденбургската врата Берлин

След Бранденбургската врата се отправяме към Райхстага, който се намира съвсем близо в посока дясно. Сградата на Парламента е красива, иновативна и си заслужава да бъде посетена отвътре. След като преминете чек-ин за оръжия, течности и какво ли още не, гордо наредени на опашка, ще бъдете отведени в очарователна стъклена сграда в сърцевината на Райхстага.

Райхстага Берлин

Гледката от високо е очарователна, защото ни дава една различна перспектива. Разбираме, че всъщност Берлин е зелен град, макар да ни се струва космополитен.

Златната Елза в Берлин

След посещението на толкова много архитектурни и исторически забележителности е време за разходка в близкия парк – Tiergarten. Как да стигнете до него? Тръгнете на запад от входа на Райхстага и ще се озовете в самото сърце на парка, където се намира златната статуя на мира с името „Златната Елза“. Статуята е много висока и от върха ѝ се открива прекрасна гледка към зеления парк на Берлин. Може да изкачите скромните 240 стъпала, но със сигурност гледката си заслужава всяко усилие.

5. Замъкът „Шарлотенбург“

Дворецът „Шарлотенбург“ е представител на барокова архитектура и се намира в едноименния район в Берлин (за справка: има станция на метрото със същото име). Защо замъкът да е сред най-важните забележителности в Берлин? Защото има огромен парк, красива архитектура и си заслужава да бъде посетен. Освен това, близо до него има музеи, свързани с изобразителното изкуство, които представят изложби на Пикасо и редица други известни творци.

замъкът в Берлин

 

6. Източната галерия – най-дългата галерия на открито

Какво представлява Източната галерия в Берлин? Място,  в близост до река Шпрее, където е съхранена част от истинската Берлинска стена. През 1990 г. върху нея известни чуждестранни творци изпъстрят иначе сивата стена с картини, свързани с лични мечти, желания, съдби и какво ли не от времето преди Стената. Много от картините изобразят смисълът на свободата и радостта от промяната. Общият им брой е 101, разположени на 1316 м, а мястото се радва на огромен посетителски интерес.

Източната Галерия в Берлин

Източната галерия може би е най-първата от всички забележителности в Берлин, които се появяват в справочници и класации. Защо я оставихме за финал? Защото може би няма да допадне на всеки, но въпреки това е важно да я разгледате.

7. Площад „Потсдамер“

Най-посещаваният площад в центъра на Берлин е своеобразна забележителност за града. Тук се намират красиви търговски сгради, културни средища като театри, изложбени зали и други, лъскави небостъргачи, мол, алеята на звездите и множество места за отдих и магазини.

Потсдамер забележителности в Берлин

8. Берлинският зоопарк

Един от най-богатите зоопаркове в света – тук има над 15 000 вида животни. Освен това е и най-старият – още от далечната 1884 г. Струва си да отделите няколко часа и да се насладите на спокойствие и чист въздух сред животните.

9. Разходка из Нощен Берлин

Берлин сам по себе си е забележителност. Красотата на града може да бъде усетена и през нощта – светлините му, купонясващите хора от различни националности, интересните баровете с жива музика и много приятни емоции…  Всичко това си заслужава да бъде преживяно.

10. Еврейският музеи

Интересно място, където може да се проследи историята на евреите до наши дни. Експозицията в музея е съвременна и доста интересна, а сградата – красиво архитектурно чудо.

Както вече видяхме, Берлин е едно невероятно пъстро място, което си заслужава да бъде разгледано, опознато и дори обикнато. Резервирайте своя самолетен билет за Берлин и преживейте незабравими приключение с тези 6 забележителности в Берлин – градът с история, култура, европейско излъчване и много красива места.

 

5/5 - (3 votes)

Вашият коментар

Този сайт използва "бисквитки" за да работи правилно и за да бъде потребителското изживяване по-пълноценно. повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close