Трявна – очарователният град-музей

Много неща знаем за Трявна от учебниците по история и география. Малък и уютен град, съхранил историята на България от региона, пазейки я до ден днешен и опитвайки се да я направи атрактивна за посетителите.

Но какво сме научили със сетивата си? Какво е усещането ни за Трявна? Как си я представяме и какво чувство будят у нас красивите възрожденски сгради?

За да разберем, трябва да посетим малкото и китно градче, което ще ни очарова с природата, забележителностите си и не на последно място – с хората.

От миналото към днес

Според легенди, в Тревненския балкан били разположени летните дворци на Асеневци. Историята обаче мълчи кога за първи път тук са дошли хора със силното желание да се установят за постоянно и направят това райско кътче земя свой дом. През XVII – XVIII век тук имало вече занаятчии. Жителите на града се славят като добри майстори в няколко занаята – дърворезба, иконопис, строителство. Всичко съхранено от този момент до днес може да се види в културните паметници.

Към днешна дата Трявна е малко и уютно градче, което цени своята история и култура, запазена от възрожденски майстори. Ако искате да си починете от забързаното ежедневие, да се посветите на спокойствие в търсене на истински важното в живота, то Трявна е правилното място.

Как да стигнем до Трявна?

Градът е разположен в централна България, в Габровска област. Мястото е особено атрактивно за празници, почивки и екскурзии, тъй като е на 4-5 часа от почти всяка точка на страната. Освен с личен автомобил и автобус, до градчето може да се стигне и с влака посредством ж.п. линията, която свързва Северна и Южна България. Тази линия минава през Трявна, по нея се движат и много влакове през Горна Оряховица.

Какво да видим в Трявна?

На практика, целият град е забележителност. Затова и доста често е наричан град музей. От малките улички и магазинчета до съхранените музеи и културни паметници – всичко е с дъх на история, устояло на превратностите на времето и хората.

кивкиреният мост

Забележителностите, които задължително трябва да посетите са:

Музей Даскаловата къща

Даскаловата къща е построена за двамата синове на местен хаджия. Когато е била освещавана през 1808 г. на Гергьовден,  майсторът Димитър Ошанеца и калфата Иван Бочуковеца сключват облог за това кой от двамата ще направи по-красива дърворезба. За шест месеца работят върху своите слънца в две от стаите в къщата.

И днес можем да видим красивите слънца, дело на изкусните ръце на двамата майстори. Благодарение на тях тази къща е съхранена като Музей на резбарското изкуство.
Музеят предлага и различни атракции освен стандартната обиколка. Една от тях е „Писан бръшлян“ – рисуване на бръшлянова листа по стара тревненска традиция.

Цената е на час: 2 лева за възрастни и 1 лев за ученици. Това удоволствие се предлага само от май до септември месец.

Даскаловата къща в Трявна

слънцето в даскаловата къща

Музей Райковата къща

Построена през 1846 г. Райковата къща ще ни впечатли със запазените мебели, типични за епохата: първото легло, градски тип мебели и много други. Стаите, чардака, пространството – всичко е типично за архитектурната тревненска школа.

Част от атракциите, които предлага Райковата къща за своите посетители, са: тъкане на малко станче за 1 час – 2.00 лева, а за цяла чергичка – 5 лева; апликация на традиционна женска носия или градско дамско облекло – за 1 час 2 лева. Също така къщата предлага и ретро фото ателие за любителите на снимките.

Музей Старото (Славейковото) школо

Старото школо е построено в периода 1836-1839 г. То е едно от първите светски училища в страната. През 1849 г. по покана на местните в града пристига Петко Славейков, който открива класно училище в сградата и преподава. Сред предметите, които въвежда за изучаване, са: музика, рисуване, часове по физическо възпитание.

Промените, които Славейков създава тук са с огромно значение, което от своя страна дава името на училището като Славейково. Днес в сградата можем да видим възстановки от началото на 19 век. Почти можем да си представим как са се учили да пишат на пясък, да четат от взаимоучителните таблици.

славейковото школо в трявна

Допълнителните атракции в музея са свързани с демонстрации на дърворезба или индивидуално обучение на човек, в което той прави различни елементи от дърворезба: лъжица, кутия, талерка и др.

Сключването на граждански брак или сватбена фотосесия е едно от най-интересните неща в музея. Автентичната обстановка предразполага към интересни снимки с приятен спомен. Ако искате да имате интересна и запомняща се сватба, то със сигурност Трявна е мястото.

Старото училище Трявна

Музей Славейковата къща

Тук ще усетите атмосферата на Българския дом. Съхранени се вещи от бита на Славейков, много подробна информация за живота му, както и снимки. Най-новата атракция в музея се нарича „любовната ракла“. В нея се съхраняват любовни писания, които се пазят до 14-ти февруари и участват в томбола за награди. Несъмнено това е чудесен начин да се полуляризира Трявна. Ако искате да зарадвате любимия човек за деня на влюбените, напишете му любовно писмо, пуснете го в кутията и посетете Трявна след това. Може пък и да спечелите.

Други интересни места, които може да посетите, докато сте в Трявна, са:

  • Музей Поп-Ангеловата къща
  • Музей Ангел-Кънчевата къща
  • Галерия Казаков
  • Музей Тревненска иконописна школа
  • Художествената Галерия
  • Църквата „Св. Архангел Михайл“
  • Църквата „Св. Георги“

Строителството в Трявна

Трявна се слави не само с културния си облик, но и с интересната архитектура. Уменията на местните майстори да строят прекрасни сгради са свързани с развитието на дърворезбата и иконописта.  Самобитната архитектура на града е причината за неговия неповторим облик. Доказателство за това е Часовниковата кула в центъра, църквата и всички онези сгради, които ни връщат назад във времето, за да ни припомнят колко велик народ сме.

часовниковата кула в Трявна

Малко градче, а толкова много културно-исторически забележителности. Трявна няма да спре да ни учудва. Най-хубава е през пролетта и лятото, когато всичко е зелено и свежо и предразполага към дълги разходки на открито. А през нощта – градът има друг облик, тъй като е осветен навсякъде.

нощна трявна

Трявна – очарователният град-музей
5 / 5 от 1 гласа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *