Женева

В далечния западен край на Женевското езеро и почти на границата с Франция, Женева притежава космополитна атмосфера и международен привкус в резултат на редица мултинационални корпорации и сдружения. Червеният кръст е основан в Женева през 1865 г., а между 1920-1946 г., градът е седалището на Организацията на обединените нации. Женева е почти изцяло заобиколена от Франция и е свързана с останалата част на Швейцария само от езерото и една тясна ивица земя по протежение на северозападния бряг.

Старият град се издига на хълм над река Рона, която тече от езерото, а нейните живописни стари улици са доминирани от катедралата. Стария град е заобиколен от сгради и широки улици, които се проследили линията на древните укрепления на Женева. Предната част на езерото, по която ще намерите много от туристическите атракции на Женева, е облицована с елегантни паркове и градини.

Храм де Сен Пиер

temple-de-saint-pierre

Датиращ от 1150 година като катедралата де Сен Пиер, римската църква в най-високата точка на стария град на Женева предлага някои готически елементи. По време на протестантската Реформация, в която Женева играе важна роля, името е променено на храм дьо Сен-Пиер и тя се превръща в протестантска църква. Джон Калвин проповядвал проповеди тук между 1536 и 1564 г., а неговите последователи свалили от мястото им картини и статуи, оставяйки само голи стени.

Двете основни кули, датиращи от 13-ти век, никога не са завършени (можете да се изкачите до върха на едната, за да видите откриващата се красива гледка към езерото и града), а металната кула е построена през 1895 г., на мястото на кула, разрушена от пожар през 15-ти век. Оригиналният вход от запад е бил заменен през 1749-56 г. от портик на шест коринтски колони, което изобщо не е хармонично с архитектурата на сградата, но не отвлича вниманието от малко по-строгия интериор.

Стъклописите са копия на оригиналите от 15-ти век, намиращи се сега в Musée d’Art et d’Histoire. В предната част на последния стълб на север се намира триъгълен стол, за който се казва, че е бил използван от Джон Калвин. Археологически разкопки под църквата разкриват обширен подземен лабиринт от ранно християнско селище на хълма, включително римски мозайки и две християнски светилища от 4-ти век.

Двореца на нациите

palais-des-nations-0

Най-голямия комплекс от мраморни сгради, които съставляват Двореца на нациите е европейската централа на ООН. Като такава, тя се превърна в център на световната дипломация, най-големият ООН центъра след този в Ню Йорк, с над 25,000 делегати, преминаващи от тук всяка година. При обиколка с екскурзовод, можете да научите повече за работата, извършвана тук и да видите произведения на изкуството, дарени от страни по целия свят.

Асембли Хол, място за повече от 2000 души, се използва за срещи на Организацията на обединените нации и свързаните с нея организации. От нейното лоби се открива красива гледка към Алпите. Две силно позлатени бронзови врати в краищата са донесени от Италия, и представени на Обществото на народите от Клемансо. В предверието се намират три барелефа от Ерик Гил, вдъхновени от Микеланджело. Библиотеката съдържа повече от един милион печатни издания, както и електронни списания и книги.

Плас дю Бур-дьо-фор

switzerland-geneva-place-du-bourg-de-four

В сърцето на Стария град на Женева, в близост до Храм де Сен Пиер, вие ще намерите популярния Плас дю Бур-дьо-фор. Може би най-старият площад в града, и със сигурност най-чаровния. През 16-ти век, заточени протестанти намерили подслон и убежище тук. Днес, туристите и местните жители могат да намерят убежище в неговите кафенета и ресторанти, много от които са разпръснати върху тротоара в слънчево време.

Jet d’Eau (водна струя)

water-jet-geneva

Освен Jetée de Eaux-Vives, вълнолома ограждащ пристанището на Женева, мощна струя вода се извисява право нагоре от повърхността на езерото в 145-метров шлейф. Тази водна струя се превърна в символ на Женева и е най-известната му забележителност. Мощна помпа задвижва водата при скорост от около 500 литра в секунда, което обяснява височината, която се достига. Една добра гледна точка е от Bains de Paquis, любимо място за местните жители, за да плуват, да се насладят на сауна, или да хапнат в местно кафене.

Женевски музей на изкуството и историята

musee-dart-et-dhistoire

Един от трите най-големи музеи в Швейцария Женевски музей на изкуството и историята дължи своите изключителни колекции на сливането на няколко регионални музеи, с добавени дарения от частни колекционери. Резултатът обхваща областта на приложното и изобразително изкуство и археология, с колекция от оръжия, гръцки и римски съкровища, антики от Близкия изток и Източното Средиземноморие, римска и етруска керамика и египетско погребално изкуство.

Археологическите находки и антични предмети от Женева и околните региона датират до палеолита и желязната епоха, простират се през римските и гало-римски времена до Средновековието. Различни произведения на изкуството от готически и ренесансови периоди също са показани. Художествените галерии включват италиански, фламандски, и швабски стари майстори и произведения от фламандски, холандски и френски художници от 16-ти до 18-ти век. Картини от женевски художници от 18-ти и 19-ти век допълват колекциите.

Музея Ариана

interior-of-the-ariana-museum-0

В близост до Двореца на нациите е този музей, посветен изцяло на производството на керамика и стъкло с колекция от 25,000 примери от Швейцария, други места в Европа, Близкия и Далечния Изток. Обектите, които са показани илюстрират историята на керамичното изкуство от ранното средновековие през 20-ти век. Сградата, в която те са изложени е построена между 1877 година и 1884, за да приюти частните колекции на своя основател, Гюстав Ревилиод. Той искал да се съчетаят неокласическата и барокови архитектурни стилове, а резултатът е впечатляваща галерия със сводест таван и колонади. Музеят е и седалището на Международната академия по керамика.

Женева
5 / 5 от 1 гласа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *