Как да помогнем на свой близък, който има проблем с алкохола

Изберете да НЕ живеете с алкохолизма

Алкохолизмът е зависимост, от която зависим е не само болният, но и цялото негово семейство, като особено потърпевши са децата (когато има такива). По статистика най-голям е процентът на случаите, в които когато алкохолът стане неизменна част от ежедневието на член от семейството, то той го разрушава и след определен период от време то се разпада.

За това, ако и вие имате свой близък, който по някаква причина прекалява с алкохола, трябва да знаете, че най-лошо, което можете да направите, е да се откажете да се борите заедно с него и за него. Винаги помнете, че алкохолната зависимост е болест, която се лекува!

В България проблемът с алкохолизма е сериозен и за това говорят много данни и изследвания. И най-плашещият факт е този, че все повече тинейджъри в юношеска възраст злоупотребяват със спиртната напитка най-малко по десет пъти в месеца. Днес българчета на по 14-15 години приемат огромни количества алкохол, като най-лошото е, когато смесват няколко вида.

Най-добре е проблемът да се хване отрано и всички членове на семейството да го приемат и да изберат да НЕ живеят с него. Когато болестта бъде наистина осъзната и приета не само от зависимия, но и от близките му, то чак тогава може да започне процесът по лечение.

Да не говорим за риска, когато в по-късна възраст тръгнат на път и шофират в нетрезво състояние. Някои толкова са свикнали с чашката, че не осъзнават че като са „пийнали малко“, дори и да се чувстват добре това забавя реакциите им и ги прави опасни не само за себе си, но и за околните.

Помогнете на зависимия да осъзнае болестта си

Най-важното, което трябва да направите, за да се случи това, е да не приемате модела на отрицание – не отричайте проблема, не се опитвайте да го оправдавате или просто постепенно да намалите броя на чашките, вярвайки, че по този начин нещата постепенно ще се оправят. Най-голямата грешка, която можете да допуснете, е да се опитате да съхраните мира в семейството на всяка цена и да приемете алкохола за негов нов член.

Ако наистина искате да помогнете на алкохолика, трябва да му помогнете ясно да види последиците от неговия запой – да лъжете защо не се е появил на работа, да вършите задълженията му вместо него или да се опитвате да го предпазите от проблеми с властите не е решение. Едва когато той се сблъска лице в лице с последиците от своите действия, които са по-сериозни от махмурлука, ще разбере, че е нужна промяна.

Как да помогнете на зависимия да осъзнае проблема си? Мотивирайте го чрез външна намеса. Най-добре е това да го направи близък човек, на когото болният има доверие и обича и уважава. Най-подходящото време е, когато настъпи махмурлукът – тогава алкохоликът се чувства най-виновен.

Пристъпете към интервенция

Основни моменти, които трябва да спазвате по време на интервенцията:
– говорете само и единствено от свое име;
– не поставяйте крайни оценки на ситуацията;
– постарайте се да покажете, че правите разлика между човека, който е той реално, и този, в който се превръща, когато пие;
– бъдете възможно най-кратки;
– не искайте от него да се извинява или да обещава, че няма да се повтори;
– опишете всички рискове за здравето, които се появяват при злоупотреба с алкохол;
– бъдете подготвени да давате реални решения на проблема – професионална помощ в реални лечебни заведения.

Потърсете професионална помощ

Алкохолната зависимост наистина се лекува, но само с професионална помощ и по специална терапевтична програма, за това най-добре се свържете с специалисти. Въоръжете се с огромно търпение, тъй като болестта няма как да изчезне изведнъж – ще бъде нужно доста време, но както алкохолика, така и вие трябва да издържите до края на пътя. Никога не спирайте да се броите и не се отказвайте, докато още чувствате, че има смисъл.

Как да помогнем на свой близък, който има проблем с алкохола
5 / 5 от 2 гласа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *