Топ дестинации в Братислава

В Словакия най-големият град е и столица на страната. Братислава е и административен център на Братиславски край. По последни данни той е с население от 463 000 души. Града се намира на двата бряга на река Дунав и на левия бряг на Морава. Братислава е интересна и с друго – тя е единствената столица, която граничи с 2 държави – Австрия и Унгария.

Топ дестинациите в Братислава

Замъка в Братислава

1340896756_bratislava-castle-day
Замъка в Братислава или Братиславски Храд седи на хълм с изглед към града. Първоначално, през 9-ти век мястото е било римски пограничен пост. През 1881 г. близките постройки са разрушени, поради пожар и не са възстановени до средата на 1900 г. Независимо от неговия безличен екстериор, замъка си струва посещението, заради музеите, намиращи се вътре, както и заради панорамната гледка към града.

Различните стаи на Историческия музей и Националния музей си струват да бъдат посетени. Голямо внимание се обръща на изкуството – около 3500 картини и статуи от местни и чуждестранни художници, групирани според темите. Религиозно изкуство на едно място, портрети на кралски особи като Мария Тереза и Мария Антоанета на друго, още портрети и различни скулптури.

Други места в замъка, достатъчно големи, за да бъдат складови помещения на големите търговски вериги са пълни с цветна словашка стъклария, резбовани дървени мебели, часовници, оръжия, шлемове и брони. Също така се съдържат и впечатляващи сребърни чаши, чинии и прибори от 17-ти до 19-ти век. Кралската кула, една малка, затворена кула, предлагаща 360 градусова гледка към града.

Замъкът е отворен от 9:00 до 17:00, от вторник до неделя. За да стигнете до замъка от Стария град, пресечете оживената магистрала през подлеза от Църква Св. Мартин. След това се отправете нагоре, покрай жълто-бялата къща на Добрия пастир, която сега помещава „Музей на часовника“.

Катедралата Св. Мартин в Братислава

0abdddc52e43f52ed7bb9c0bab3663b1_cover43

Разположена е в края на стария град, катедралата Свети Мартин е най-важната готическа структура на Братислава . Църквата, първоначално построена през 13-ти век в романски стил, е ремонтирана в края на 14 век. Катедралата Св. Мартин е осветена през 1452 година и претърпява няколко продължителни реконструкции в по-късните векове. През 16-ти век, в нейния Купол става коронацията на унгарските крале и оттогава има 19 унгарски крале (включително Мария Терезия) короновани в катедралата до 19 век.

Катедралата е трикорабна, с няколко параклиса, добавени в продължение на векове. Най-известната творба в катедралата е статуята от 18-ти век на „Св. Мартин и Просякът“, изваяна от известния австрийски бароков скулптор Рафаел Донър.

В задната част на църквата има галерия, където царят е седял над обществото по време на срещи с гражданите. Особено ярък стъклопис в Св. Мартин привлича хората напред в основното тяло на църквата, където дебели колони поддържат покрива на катедралата.

Околностите на Св. Мартин са също толкова запомнящи се, колкото и самата сграда. В случай на посещение на катедралата, обиколете и живописните останки от постройки в близките местности, както и калдъръмените улички с магазини. Една малка, но значителна съседна на катедралата сграда е паметника на синагогата, която в продължение на векове бе непокътната, докато комунистическото правителство не я разруши около 1970 година, за да направи място за нов мост.

Primatial Palace в Братислава

1372926883_bigstock-Primate-s-Square-13374263

Дворецът, построен през 1778 година се намира в центъра на Стария град и се счита за най-красивата сграда в Братислава. Нейният бледо розов и бял екстериор е гарниран с различни мраморни статуи и красив купол. Той е символ на архиепископа, за когото е построен двореца, и на различните кардинали, които са живели тук през годините.

Дворецът е изпълнен с големи портрети на Хабсбургите кралски особи, включително и един от 1742 г. на Мария Терезия, изобразяващ коронацията й. Самостоятелните стаи са оскъдно обзаведени, което ви кара да се съсредоточите върху това, което е там – големи, блестящи кристални полилеи и стени, украсени с гоблени от 17-ти век, които са били скрити в стените на двореца и открити по време на ремонтни дейности в началото на 1900 г.

Друга голяма атракция в двореца е богато украсен огледална зала. Въпреки, че е построена в по-малък мащаб от Версай, залата все пак е впечатляваща гледка както и исторически значима. Тук Наполеон и Франсис I подписват Договора от Pressberg (предишно наименование Братислава) през 1805 г., след битката при Аустерлиц, където са били убити 50,000 руски, френски и австрийски войника.

Други точки на интерес са фонтана и статуята на Свети Георги в двора. Дворецът е отворен от вторник до неделя от 10:00 до 17:00.

Замъкът Девин

large

Той се намира на мястото, където реките Дунав и Морава се вливат една в друга. Замъкът е един от трите най-стари исторически признати замъци в Словакия. Селото Девин вече е част от Братислава. Най-старите следи от селище там датират от 5-ти век преди новата ера. Поради своето изгодно географско положение, Девин е бил в състояние да контролира най-важните търговски пътища по река Дунав. В 1 век пр.н.е., територията му е населена с келти. Крепостта е изиграла важна роля срещу враговете по времето на Римската империя и като военна станция и търговски център на Великоморавия, първата славянска държава. Първото писмено име на замъка – Dowina е намерено в документи през 864 година. След падането на Великоморавия, замъкът отново служи като гранична крепост по време на управлението на унгарците. Замъкът е бил променен през 13-ти и 16-ти век и разрушен от войските на Наполеон през 1809 г.

Замъкът Девин е национален паметник на културата от 1961 г. Днес замъкът служи като музей. Средният замък се използва като шоу-рум за сезонни изложби, свързани с историята на замъка, показани са и артефакти, датиращи от древни времена и от Средновековието. Подземията са използвани като шоу-рум за постоянна експозиция под името „Архитектурно развитие на замъка Девин“. Показаните артефакти датират от 12-ти до 19-ти век.

Замъкът е отворен за обществеността от май до октомври, с изключение на понеделник от 10 часа до 17:00 и в събота и неделя от 10 до 18:00. Замъкът е достъпен с кола, обществен транспорт, лодка, велосипед или пеша. Лодката пътува два пъти дневно до крепостта. Специално за нея е изградено малко пристанище, където туристите могат да се качат на лодката, която да ги закара до крепостта.

Топ дестинации в Братислава
5 / 5 от 1 гласа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *