Как да се погрижим за венците си, когато сме на път?

Когато се подготвяме за дългоочаквано пътуване, обикновено последното за което мислим е грижата за зъбите ни. Най-често мятаме в куфара една четка и една паста, затваряме го и сме доволни, че няма да ни се наложи да си ги купуваме от някоя бензиностанция, където ще ни изстискат джобовете.

Страдаме или не от проблеми с венците, ние винаги трябва да полагаме постоянни грижи за тях дори и когато не сме си вкъщи. Това не е никак трудна задача, стига да имаме предвид няколко простички неща, които специалистите препоръчват.

Единственият вариант да имаме здрави и красиви зъби и свеж дъх е да спазваме няколко важни правила за личната си хигиена. Четката за зъби и пастата обаче далеч не са най-важното за пълноценна грижа. Просто няма такава вълшебна четка, която да може напълно да отстрани абсолютно всички частички храна, останали в междузъбните пространства, както и да почисти напълно венеца. Истината е, че тя не може да проникне в най-опасните места, откъдето всъщност започват всички стоматологични проблеми. Те могат да бъдат достигнати единствено с конец за зъби или интердентална четка. Интерденталната или междузъбна четка е много важна за хората, които страдат от пародонтит.

За това, когато сте на почивка, задължително взимайте със себе си конец за зъби. Неговата най-важна функция е да премахва плаката и да почиства линията под венеца – зона, която не може да бъде достигната по друг начин. Ако не правите това, опасността от кървене на венците се увеличава два пъти повече. Този процес е препоръчително да се извършва веднъж дневно преди вечерното четкане на зъбите, тъй като по време на сън киселинността в устата се покачва и се отразява неблагоприятно на зъбите и венците.

Друг полезен продукт, с който може да се запасите преди заминаването си, е водата за уста. Тя представлява антибактериална течност за ежедневна употреба, която намалява плаката и поддържа венците здрави. Специалистите съветват да не се използват безразборно, а само след препоръка, тъй-като много води съдържат антисептици, като хлорхексидин. Водите с такова съдържание са за краткосрочна-временна употреба и е препоръчително да се използват само по лекарско предписание.

По време на почивката неприятното кървене на венците може да бъде предотвратено и чрез прецизен подбор на менюто. Приемът на плодове и зеленчуци например спомага за подобряването на кръвообращението и прави венците здрави и стегнати, като ги снабдява с кислород. Ябълката пък е една от храните с мощен противовъзпалителен ефект, а целулозата им действа като природна четка за зъби и отстранява част от биофилма.

Полезни за зъбите още са и ядките и млечните продукти, като стоматолозите препоръчват, вместо популярните захарни изделия, които са вредни далеч не само за венците и зъбите.

Пийте вода на всеки 2-3 часа. По този начин ще възстановите баланса на киселините в устата си.

Ако се случи обаче така, че да ви заболи зъб, докато сте на път и нямате възможност да се възползвате от услугите на специалист стоматолог, не се отчайвайте! Позвънете в Специализираната Клиника по Пародонтология и Имплантология за съвет.

Ако спазвате горните простички съвети, няма да има причина да се притеснявате за зъбите си, когато сте на път. А дори напротив – красивата бяла усмивка на снимките ви, ще бъде най-прекрасното доказателство за незабравимите ви преживявания!

Как да се погрижим за венците си, когато сме на път?
4.5 / 5 от 2 гласа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *