Осло

Града е една от най-големите столици в света по отношение на площта, а само 20 на сто от тази земна маса е разработена, останалата част се състои от паркове, защитени гори, хълмове и стотици езера. Парковете и откритите пространства са неразделна част от градския пейзаж в Осло и са лесно достъпни от почти всяка точка на града. Центърът е радост за хората, които харесват дългите разходки, това е така благодарение на многобройните пътища и пътеки, свързващи обществените места, както и многобройните му зелени площи, включително и главната улица на града, Карл Юхан. Заемаща площ от Централната гара в Осло, преминаваща около брега, чак до Кралския дворец, този широк булевард преминава през много от туристическите атракции в Осло, включително Кралския дворец, Народния театър, старите университетски сгради и катедралата на Осло. Столицата на Норвегия редовно се класира за един от най-добрите градове в света, в които да се живее. Града може да се похвали с богата културна сцена и е известен със своите театри, музеи и галерии.

Лесно е да си представите викингите и живописни фиорди, когато мислите за Норвегия. Тази земя на среднощното слънце през лятото, обаче, предлага много повече от това, включително живописно крайбрежие, добре запазени дървени църкви и големи туристически пътеки. Старомодни средновековни градове, пълни с модерни удобства, само чакат да бъдат проучени. Долните редове съдържат най-добрите туристически атракции в столицата на Норвегия, Осло:

Крепост „Акершус“

Oslo-Guide-Akershus-Castle

Извисяваща се над Ослофьор на нос величествената крепост „Акершус“, е построена от Хокон V в края на 13 век. Отделете малко време, за да се разходите по укрепленията, с техните прекрасни гледки към пристанището, преди да проучите параклиса с неговата гробница на Хокон VII (1872-1957) и останките на оригиналния средновековен замък. Също тук се намира и Музея на норвежката съпротива . Бъдете готови да прекарате няколко часа тук, изучавайки германската окупация от 1940-45 година. Ако все още разполагате с достатъчно енергия тук място намира и стария Арсенал на въоръжените сили в Осло с неговите оръжия и експонати, илюстриращи историята на норвежките армии и отбраната на Норвегия през вековете.

Катедралата в Осло

norway-oslo-cathedral

Въпреки осветена през 1697 година, катедралата на Осло е била възстановявана и обновявана множество пъти. Нейната кула е възстановена през 1850 г., докато вътрешността й е ремонтиран скоро след края на Втората световна война. Забележителните характеристики включват главната врата с нейните красиви украси, както и картините по на Уго Луис Мохр, бароковата амвона и олтара (1699 година), и витража от Емануел Вигеланд.

Кметство

norway-oslo-city hall

Сградата на кметството в Осло е огромна. Тя е безспорно една от най-големите забележителности на града. Тази квадратен сграда, построена от бетон и специален вид тухли, е проектирана от Arnstein Arneberg и Magnus Poulsson. Сградата има две кули, едната от тях е украсена с огромен часовник на лицевата й страна. Една от кулите помещава в себе си 38 камбани, които могат да бъдат чути да звънят в цялата акватория. Заедно с прекрасната фасада със своите скулптури и релефи, интериора също заслужава посещението. Вътрешността на кметството може да се похвали с богат стенопис създаден от Хенрик Сьоренсен. Произведения на изкуството, изработени от Дагфин Веренскиолд, Едвард Мунк и други известни норвежки художници също могат да бъдат видени тук. Сградата е известна още с това, че тук се извършва церемонията по връчването на Нобеловите награди за мир.

Aker Brygge

norway-oslo-aker brygge

Построен около една изоставена корабостроителница, областта Aker Brygge е сърцето и душата на града. Оживен през деня и нощта, неговата зашеметяваща архитектура – това великолепно съчетание на новото и старото, които перфектно допълват зашеметяващата природна красота на Норвегия. Красивите пейзажи са навсякъде на показ, и навсякъде спират дъха. Смята се, че 12 милиона посетители намират пътя си към Aker Brygge всяка година. Туристите идват тук, за да пазаруват, да посетят чудесните ресторанти и уютните барове, с техните уютни килими и камини. Докато сте тук, бъдете сигурни, че ще посетите новооткрития Музей на модерното изкуство. Той се състои от две сгради: една за своята собствена колекция от творби на такива величия като Анди Уорхол, Деймиън Хърст и Джеф Кунс, а другата за излагане на гостуващи изложби.

Кралски дворец

norway-oslo-royal palace

Разположен високо в северозападния края Норвежкия кралски дворец, построен през 1825 г., доминира над градския пейзаж. Въпреки, че впечатляващата сграда съдържа 173-стаи, тя не е отворена за обществеността, посетителите са свободни да се скитат в околността и градините или да гледат редовната смяната на караула. Точно на юг от двореца се намира Норвежкия Нобелов институт, където се представят Нобеловите награди за мир

Вигеланд

norway-oslo-vigeland sculpture park

Емблематичният Вигеланд – най-големият такъв парк в света – е един от най-известните туристически атракции на Норвегия. Работи целогодишно, този уникален парк, съдържащ редица скулптури е дело на Густав Вигеланд и съдържа 650 от динамичните му скулптури от бронз, гранит и ковано желязо. Вигеланд е отговарял за дизайна и оформлението на парка (завършена през 1949 г.), поставянето на по-голямата част от скулптури в пет тематични групи. Най-старата скулптура е група от фонтани, изобразяваща цикъла на човешкия живот, отвъд която може да се види 55-фута висок монолит, включващ 121 преплетени човешки тела. Ако сте заинтересовани да научите повече за художника Вигеланд, посещение на музея на Вигеланд в близост до Общински музей на Осло би ви помогнало да научите повече за живота му.

Природонаучния музей и ботанически градини

norway-oslo-natural history museum _ botanical gardens

Природонаучният музей в Осло – състояща се от Музея на геологията и Музея на зоологическа и ботаническа градина – е най-голямата колекция от естествената история в Норвегия. Геоложкият музей включва минерали, скъпоценни метали и метеорити, плюс впечатляваща колекция от скелети на динозаври, докато в Музея на зоологическата и ботаническата градина ще намерите диорами на норвежката фауна. Най-хубавото обаче, е изисканата Ботаническата градина. Основана през 1814 г., тя разполага с над 7500 различни растителни видове от Норвегия и други части на света, 1500 от тях са разположени в красива градина със нейните красиви изкуствени водопади.

Операта в Осло

norway-oslo-opera house

Норвежката Национална опера както и Националния оперен театър, намиращи се в Осло имат точно 1364 седалки. Великолепието на тази сграда ви кара искате да се промъкнете в пристанището на града, защото точно там се намира тази сграда. Облечена в италиански мрамор и бял гранит, сградата на операта е най-голямата културна сграда, построена в Норвегия от Катедралата Трондхайм през 14 век. В допълнение към многобройните си изяви, посетителите могат също да участват в най-различни интересни обществени програми и да надзърнат зад кулисите – от екипа на операта правят специални такива обиколки. Друга важна атракция в сградата на операта в Осло е разходка на покрива на сградата.

Осло
5 / 5 от 2 гласа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *