Флоренция. Забележителности, храна и добре пазени тайни в магическия град

Флоренция е… душата на Италия. Над 16 милиона туристи минават оттук всяка година, а причината е ясна. Красиви исторически сгради, духа и магията на отминалото в комбинацията с романтиката и чара на една от най-прекрасните страни в света правят Флоренция и забележителностите ѝ топ дестинация за хора от цял свят. Често е трудно да се намерят най-добре пазените тайни във Флоренция, забележителности, не толкова популярни. Ние ще ви помогнем да откриете 9 от най-добре пазените тайни във Флоренция.

Традиционни забележителности във Флоренция VS скрити тайни

В град, пълнен с много туристи като Флоренция, забележителности не липсват. Може лесно да поемете към основните атракции, които са видими на всеки ъгъл по сувенири, рекламни брошури и други. Докато Сан Лоренцо, Дуомо, Понте Векио и Уфици наистина са невероятни, ако планирате посещение в града, ще искате да отделите време да видите някои от скритите скъпоценни камъни на Флоренция. За да разгледате в детайли красивия град, нужни са ви няколко дни, които обаче да бъдат организирани ефективно. Ето какво ви предлагаме…

Най-добре пазените тайни във Флоренция. Забележителности

1. Прекрасна гледка от църквата „Сан Маниато ал Монте“

Всяко пътуване заслужава спомени – красиви снимки от запомнящи се места. Ако търсите къде да направите невероятна снимка на Флоренция, или да гледате залеза над града, повечето хора ще ви насочат към известния пиацале Микеланджело (площадът на Микеланджело – бел. ред). И макар там гледката да е отлична, една кратка разходка ви дели от църквата „Сан Маниато“. Тази църква от 12-ти век е една от най-старите във Флоренция, а гледката е просто невероятна. Също така ще откриете, че там не е претъпкано с туристи, за разлика от площада.
Къде се намира църквата? Заредете координатите ѝ на вашия GPS или използвайте картата, която имате. Адресът ѝ е: Via delle Porte Sante, 34, 50125 Firenze FI

2. Коридор Вазари

Вазари е скрит коридор във Флоренция, който свързва палацо Векио с двореца Пити. Първоначално коридорът е бил построен от семейство Медичи, за да свърже Уфици с двореца, където живее семейството. Ако днес желаете да го посетите, ще трябва да направите резервации предварително, тъй като голяма част от коридора е затворена за обществеността.

коридор вазари флоренция

3. Апенинският колос

Макар да не е в самата Флоренция, но много близо се намира невероятният Colosso dell’Appennino или Appenine Colossus (Апенинският колос – бел. ред.). Ако сте във Флоренция за кратко време, може и да го пропуснете, но ако имате достатъчно време и обичате изкуството, тогава няма да искате да пропуснете тази гигантска статуя от 16-ти век.

Как да стигнете дотам?

За да стигнете до Parco Villa Demidoff, районът, в който се намира колосалната статуя, трябва да пътувате за кратко с автобус от Флоренция. Използвайте автобус 25А от пиаца Сан Марко и се насладете на гледката за около 45 минути, докато стигнете до края на линията Pratolino. Вашият билет ще струва 1,20 евро в едната посока, но предлагам да закупите билети за обиколка за общо  2,40 евро – цената е изгодна, а и ще видите уникална част от историята на града. Веднага след като слезете от автобуса, ще срещнете табела „Parco Villa Demidoff“, който ви насочва към парка. СЛЕДВАЙТЕ ЗНАКА. Трябва да преминете през улица и веднага да стигнете до входа на парка.

Апенинският колос Флоренция

Добри новини – входът е свободен! На портите ще получите билет и карта. Паркът е ясно обозначен със знаци, сочещи към всички останали постройки в градините, а на английски има знаци, които обясняват това, което виждате. Препоръчваме ви да вземете обяд за пикник, за да се насладите на спокойствието и природата. Има няколко пейки, разпръснати из целия парк, които са идеални за хранене.

Докато в парка има няколко интересни места за разходки, най-невероятното сред тях е Colosso dell’Appennino или Appenine Colossus. Построена през 1579-1580 г., останките от статуята са чудо. Въпреки че много от характеристики на парка са били унищожени с времето, или са дарени на градините „Боболи“, реставрационните работи, приключили през 2015 г., помогнаха да се върне тази невероятна статуя към предишната ѝ слава.

Какво представлява статуята?

Отпред е изобразена фигура на свит мъж с брада, който смазва чудовище, което сякаш иска да стисне водата в околното езеро, пълно с риба и лилиуми. Препоръчваме ви  да следвате пътя, за да видите задната част на статуята, където драконът седи над пещера.

статуя

4. Уличното изкуство

Ако сте наблюдателни, няма да е тайна за вас и красотата по улиците на Флоренция. Да, нейни забележителности са и уличните графити или така нареченото улично изкуство. В целия град ще намерите изобилие от него, дело на местни художници. Странно, нали! Не сме очаквали в сърцето на Тоскана да открием подобни неща.

5. На покрива – барове и заведения с гледка към Флоренция

Баровете на покрива във Флоренция са едни от любимите места за прекарване на един следобед, отпивайки коктейли с приятели, наслаждавайки се на невероятна гледка към града. Макар тези барове да не са точно скрити, те са трудни за откриване, ако гледаме от земята! Много от тях се намират над хотелите или дори над популярния търговски център La Rinascente. Кои са най-популярните местенца, които си струва да посетите? – ето 5 предложения:

1. The Westin Excelsior

Mоже да е най-скъпият баровете (ресторанти) на покрива на Флоренция, но наистина си заслужава – получавате това, от което имате нужда. Затова е начело в списъка ни с барове във Флоренция. Westin предлага невероятна панорама към Флоренция с изглед към Катедралата Дуомо, Понте Векио и Арно – тази тераса наистина има всичко.

коктейл

Препоръчваме ви да отидете по залез за аперитив, който струва 20 евро. По това време ще бъдете свидетели на забележителната трансформация на Флоренция, под последните слънчеви лъчи за деня. Храната е вкусна, напитките са фантастични, а гледката е незабравима. Ако планирате да посетите само един бар на покрива във Флоренция, направете го в Westin. Съвети за ентусиасти: елате по- рано, за да получите по-добро място! Вечер местата са ограничени.

Местоположение: Piazza Ognissanti, 3, 50123 Firenze
Най-добър изглед: Арно, Понте Векио

2. Grand Hotel Cavour

За зашеметяваща гледка към Дуомо, препоръчвамe да се отправите към Гранд хотел Cavour. Тази малка тераса може да се похвали с добри напитки и един от най-добрите гледки към най-известния символ на Флоренция, който става още по-зашеметяващ, когато е осветен през нощта. Коктейлите се движат около 12 евро.

гледка от тераса на хотел Кавор

Местоположение: Via del Proconsolo, 3, 50122 Firenze
Най-добър изглед: Дуомо

3. Grand Hotel Minerva

Гранд хотел Minerva е с изглед към площад Санта Мария Новела и предлага уникална гледка към Дуомо. Въпреки тези живописни околности, най-доброто на тази тераса е басейнът. Коктейлите струват около 12 €, а има и селекция от предястия в случай, че сте в настроение за лека закуска (те са скъпи, но не и с напитка). Препоръчваме ви през деня да се насладите на слънцето край басейна!

Местоположение: Piazza Santa Maria Novella, 16, 50123 Firenze
Най-добър изглед: Пиаца ди Санта Мария Новела

гледка от тераса на Гранд Хотел Минерва

4. La Rinascente

Ако се намирате в магазин в La Rinascente, не забравяйте да разгледате бара на покрива му. Терасата е с изглед към Piazza della Repubblica и към Дуомо (и много сателитни чинии). Гостите могат да очакват да платят средно 15 евро за храна и 15 евро за коктейли.

Ринашенте бар на покрива Флоренция

Местоположение: Piazza della Repubblica, 50123 Firenze
Най-добър изглед: Piazza della Repubblica

5. Hotel La Scaletta

Макар че има много барове на покрива на Дуомо от страна на Арно, този е от „другата страна на реката“. Този покрив е далеч по-малък от останалите, а цените са много по-евтини (чашата просеко струва само 5 евро).

За непринудена и икономична напитка с изглед към двореца „Пити“ и градините „Боболи“, това е идеалното място за почивка.

Местоположение: Via de ’Guicciardini, 13, 50125 Firenze

Най-добър изглед: дворецът „Пити“, градините „Боболи“

Хотел Ла Скарлета и гледката

6. Малките музеи на града

Флоренция е известна с музеите си, особено с невероятната галерия Уфици и Академията. Със сигурност заслужават да бъдат посетени, но също така и многобройните по-малки музеи заслужават вашето внимание (ако разполагате с време). Къде да ги намерите? Огледайте се – Флоренция е като отворена енциклопедия 🙂

7. Най-добрите ресторанти на Флоренция

Флоренция изобилства от места за хранене, където ще се насладите на традиционния вкус на местните ястия. Очаквайте скоро нашият пълен списък с предложения.

8. Романтичните малки и тесни улички

Много често, когато се разхождате из Флоренция, може да почувствате, че навсякъде има туристи (и продавачи). Позволете си да се изгубите сред малките романтични улички, защото най-скритите скъпоценни камъни, са извън утъпкания път и основните туристически места. Едно от най-добрите места за бягство от тълпите е Олтрарно или „другата страна” на река Арно. Този квартал е далеч по-малко пренаселен, а има какво да предложи.

9. Тихо! Това е тайна пекарна!

Тайните пекарни във Флоренция са доста популярни сред нощните кучета и студентите. Тези специално остават незабелязани от посетителите на Флоренция. Каква е причината? Тайните пекарни във Флоренция често не работят до 2 часа сутринта или по-късно. Ако се почувствате буден и търсите закуска през нощта, не забравяйте да спрете до една от тези пекарни. Няма да намерите знак, просто ще трябва да се доверите на носа си и да следвате аромата на прясно изпечени кроасани (или по глъчката на гладни студенти, които се прибират у дома след престои в местния клуб). За 1 евро ще хапнете вкусна и прясно изпечена храна, много преди местните кафенета да са отворени.

Е, както видяхме, Италия или по-скоро Флоренция не е само традиционни забележителности, а много повече.

Най-доброто време за посещение е през пролетта, но далеч от големите празници и почивни дни, защото тогава в града става пренаселване от хора и туристи. Често дори няма достатъчно места за настаняване. Организирайте почивката си от по-рано и се насладете на прекрасни мигове с нетрадиционни забележителности във Флоренция, Италия!

Лек път и да снимате! 🙂

5/5 - (2 votes)

Вашият коментар

Този сайт използва "бисквитки" за да работи правилно и за да бъде потребителското изживяване по-пълноценно. повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close